Sedummatten zijn een ideale manier om snel een groendak te maken. Een sedummat is een mat die begroeid is met vetplanten, en die in zijn geheel op een dak aangebracht kan worden. Dat biedt veel voordelen voor pandbezitters die een groendak willen aanleggen.

gdb

Hoe zien sedummatten eruit?

sedummattenDeze matten bestaan uit een biologisch afbreekbaar materiaal waarop kleine vetplanten van het geslacht Sedum groeien. Ze worden in kwekerijen gemaakt, opgerold tot sedumrollen, en zo vervoerd. Ze kunnen in hun geheel op een dak worden gelegd, met veel minder werk dan bij de aanleg van een traditioneel groendak.

Hoe breng je sedummatten op het dak aan?

Sedumdaken kunnen verwerkt worden op platte en licht hellende daken. Je dak moet waterdicht en worteldicht zijn voordat je de matten erop aanbrengt. Is het dat niet, dan kan je eerst één of meerdere lagen folie aanbrengen. Hierop kan eventueel nog een laag substraataarde worden aangebracht. Sommige matten worden geleverd met substraataarde erbij inbegrepen. De drainage van het dak moet goed zijn; randen grind bij de dakranden en bij de waterafvoer verhinderen het wegstromen van het substraat. De opgerolde matten worden op het dak getild en daar over uitgerold. Ze kunnen makkelijk op maat gesneden worden. De plantjes gaan nu uitgroeien en bereiken binnen een jaar of twee hun volwassen formaat.

Wat zijn de voordelen van een sedummat?

Sedummatten hebben alle voordelen van een normaal groendak. Ze leveren een aantrekkelijk uiterlijk op en beschermen de onderliggende dakstructuur. Ze zorgen voor betere waterafvoer in de stad, vangen fijnstof weg, en verlagen de temperatuur van de omgeving. De planten en hun bloemen bieden kansen aan nuttige bestuivers, planten en ander leven in een kale stad.

Waarom is de mat bedekt met deze plantjes?

Sedum is een geslacht van vetplantjes die in rotsgebieden groeien. De plantjes op de mat groeien uitstekend onder moeilijke condities, zoals vorst, droogte en harde wind. Dat maakt ze ideaal voor de groei op een onbeschermd dak. De plantjes hebben aantrekkelijke bladeren en bloemen, en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Doordat de mat een mengsel van soorten bevat, bloeien er planten van de lente tot de herfst. Sommige sedummatten bevatten ook andere vetplanten, zoals de verwante Sempervivum en Saxifraga, die dezelfde eigenschappen hebben als Sedum.

Wat zijn de alternatieven voor matten?

Er zijn ook andere manieren om een groendak met Sedum aan te leggen dan deze matten. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Sedumpluggen of sedumstekken

sedum plugSedumpluggen of sedum stekken zijn kleine planten die al geworteld zijn in aarde. Ze worden in de vorm van een grote plastic tray geleverd. De planten kunnen snel in vooraf gemaakte plantgaten worden gestopt, en groeien binnen twee jaar uit tot maximale grootte. Voor deze methode is een vrij diepe laag substraat nodig, waarin ook grotere planten kunnen wortelen. Het uiterlijk van een dak met sedumpluggen is aantrekkelijk en natuurlijk.

Sedumtrays

Sedumtrays zijn een andere snelle manier om een sedumdak te maken. Hierbij worden kant- en klare vierkante bakken met gewortelde planten op het dak gebracht en verbonden. Het uiterlijk kan minder aantrekkelijk zijn dan de andere opties, en de prijs per vierkante meter ligt hoger. Een voordeel is dat er geen folie en geen extra laag substraataarde hoeft te worden aangebracht.